AIR is sinds januari 2017 gevestigd in de voormalige RET-remise aan de Waalhaven Oostzijde 1, in Rotterdam Zuid. Het geeft daarmee vorm en inhoud aan samenwerking met de Rotterdamse Veldacademie dat eveneens in de remise is gevestigd. De remise is overigens van de hand van de voormalige Rotterdamse stadbouwmeester Ad van der Steur.

De Veldacademie heeft de afgelopen tien jaar een stevige kennispositie weten op te bouwen in de stad. AIR wil die kennispositie helpen uitbreiden en inzetten voor het debat over de toekomst van Rotterdam. De ervaringen met het Fieldlab Resilience New York City (2016) en het Stadmakerscongres 2016, die AIR samen met Veldacademie organiseerden, smaken naar meer.

Dankzij de gezamenlijke huisvesting met de Veldacademie kan AIR zijn rol en positie in het Rotterdamse publieke en professionele debat vernieuwen en weer op een ander plan brengen. Vanuit Zuid verschuift het perspectief op de stedelijke uitdagingen van Rotterdam als vanzelf. En juist aan die opgaven wil AIR met zijn activiteiten en zijn netwerk bijdragen.

De relaties met onderwijsinstellingen (van TU Delft tot Albeda) die de Veldacademie zorgvuldig heeft opgebouwd en de vele (afstudeer-)studio’s over Rotterdamse onderwerpen maken de Veldacademie een aantrekkelijke partner voor AIR. De debatfunctie van AIR en het wijdvertakte netwerk onder ontwikkelaars, beleidsmakers, architecten etc. worden ingezet voor de samenwerking tussen AIR en de Veldacademie.

In de periode 2017-2020 gaan AIR en Veldacademie onder andere een serie gezamenlijke stadslabs organiseren en inbrengen in het AIR-Stadmakersprogramma. In het meerjarige AIR-beleidsplan 2017-2020, dat inhoudelijk en financieel wordt ondersteund door gemeente Rotterdam, is overigens uitgesproken dat AIR ook intensiever gaat samenwerken met de IABR. De uitwerking daarvan is nu aan de orde, ook de Veldacademie is daarbij betrokken.

 

 

De programma’s van AIR