Museum Boijmans van Beuningen staat aan de vooravond van een omvangrijke renovatie en verbouwing. Het museum heeft een unieke internationale collectie, maar ook het gebouw zelf is van grote waarde voor Rotterdam. Bovendien is de vernieuwing van het complex een grote kans voor de verdere ontwikkeling van de stad en het Museumpark in het bijzonder. Met het dossier Museum Boijmans Van Beuningen volgt AIR de ontwikkeling van het project door de tijd, worden met de diverse betrokken partijen inzichten uit het heden en verleden gecollectioneerd en wordt bovendien het publieke gesprek over deze belangrijke opgave gefaciliteerd.
AIR doet dit vanuit de overtuiging dat zo een belangrijke opgave voor de ontwikkeling van de stad vraagt om publiek gesprek. Door dit publieke ontwerpgesprek te faciliteren, acteert AIR nadrukkelijk vanuit de rol om het denken over de opgave van het Museum Boijmans Van Beuningen te verbreden in de publieke sfeer. Hiermee kan deze opgave met betrokken Rotterdammers uit verschillende gelederen verkend worden. Hiertoe geeft AIR ruimte aan zowel de publieke opinie, als de meer vakspecifieke opinies uit de sector waarmee wordt gewerkt aan de ambitie om pluriforme zienswijzen onderdeel te laten zijn van het gesprek. AIR is in alle fases van het project betrokken en er wordt per fase gezocht naar manieren om het publieke gesprek te openen. Op deze pagina zijn de resultaten van de inspanningen tot nu te vinden en wordt tevens de blik op de toekomst gericht.
Gunningsfase: ON AIR – Visie Mecanoo op Museum Boijmans Van Beuningen door Francine Houben
De online lezingenreeks ON AIR trapte in juni 2020 af met een lezing over de visie van Mecanoo op de vernieuwing van Museum Boijmans Van Beuningen. Francine Houben presenteerde haar ambitie om het Museumpark en Boijmans Van Beuningen opnieuw expliciet te verbinden begin juni aan de gemeenteraad. AIR gelooft in het belang van een geïnformeerd publiek gesprek over deze opgave en biedt het Rotterdamse publiek met een online lezing, te zien via het YouTube kanaal, en een interview door journalist Ben Maandag op Vers Beton, inzicht in deze fase van dit belangrijke culturele en publieke stadsproject.
ON Air: Visie Mecanoo op Museum Boijmans Van Beuningen door Francine Houben
Dialoogfase: Kijken naar Boijmans
Met het drukbezochte publieke programma ‘Kijken naar Boijmans’ nodigde AIR uit tot kijken naar het museum als architectonisch en cultureel gelaagd ensemble met uitzonderlijke betekenis voor Rotterdam.
Te gast waren architect en publicist Hans van der Heijden, kunsthistorica Patricia van Ulzen en architectuurhistoricus Wouter Davidts. Zij deelden hun kijk op de architectuurhistorische en culturele waarde van de verschillende gebouwdelen die samen het Boijmans van Beuningen vormen. Aansluitend volgde een gesprek over de architecturale meerstemmigheid van het gebouw. Daarnaast werd de avond gecomplementeerd met een tentoonstelling van studies naar het huidige museumensemble en voorstellen voor mogelijke interventies door dertien studenten van de TU Delft, onder leiding van Sereh Mandias (TU Delft) en Tomas Dirrix (Atelier Tomas Dirrix).
De lezingen van de gasten zijn opgenomen en terug te kijken op het YouTube-kanaal van AIR. Ook schreef Catja Edens een artikel naar aanleiding van de avond.
Kijken naar Boijmans – Hans van der Heijden Kijken naar Boijmans – Patricia van Ulzen
Kijken naar Boijmans – Wouter Davidts
Sereh Mandias en Tomas Dirrix namen het initiatief voor de MSc2 Design Studio Babel Interventions in Museum Boijmans van Beuningen op de TU Delft. De resultaten werden getoond bij het debat ‘Kijken naar Boijmans’ dat AIR op 10 december 2019 organiseerde in Arminius en in de bijbehorende publicatie.
Lees hier het interview met Sereh Mandias en Tomas Dirrix door Catja Edens.
In de media verschenen
Een dergelijk omvangrijke renovatie en verbouwing van Rotterdam’s grootste kunstmuseum maakt uiteraard de tongen los. Er zijn reeds verschillende interviews, opiniestukken en columns verschenen over het project en in de toekomst zullen er uiteraard meer volgen. Met dit overzicht heeft AIR het doel om dit dossier te verrijken met door een overzicht van de verschenen stukken bij te houden en daarmee het publieke debat te voeden. Hierbij staat het ontwerpgesprek centraal en daarmee de kansen, uitdagingen en de toegevoegde waarde van het project voor de stad.