De gelaagde stad #01 – de transformatie van erfgoed
De afgelopen jaren is in Rotterdam veel erfgoed getransformeerd en staan er nog een aantal grote ontwikkelingen op stapel. Op dinsdag 28 mei gaat AIR in gesprek over de ambities van Rotterdam en de toekomst van haar cultuurhistorische iconen. Wim Pijbes (directeur Stichting Droom en Daad) deelt zijn blik op Rotterdam. Hij vertelt hoe het verhaal van de stad verbonden is met andere verhalen, met het verleden van haar erfgoed en met de rol die Fenix II, Het Park en de rivier kunnen spelen in het koesteren en vernieuwen van het Rotterdamse narratief. In gesprek met Elma van Boxel (ZUS), Patricia van Ulzen (kunsthistoricus) en Paul Meurs (SteenhuisMeurs) onderzoeken we de gelaagde stad vanuit het perspectief van cultureel erfgoed.
Centraal in de programmering van POST Podium staat de zoektocht naar de ‘gelaagde stad’. Onder deze noemer organiseren AIR en OMI een reeks activiteiten met focus op onder meer de transformatie van monumentaal erfgoed; de typologische vernieuwing van hoogbouw; de volgende stadsvernieuwing in Rotterdamse wijken; en de diverse gebiedsontwikkelingen langs de stads-as tussen Central District en Hart van Zuid.
Profiel
Wim Pijbes is sinds 2017 directeur van Stichting Droom en Daad. Als voormalig directeur van de Kunsthal en het Rijksmuseum, is hij altijd nauw betrokken geweest bij cultuur in de stad. Zoals de stichting zelf omschrijft, dragen kunst en cultuur bij aan een zinvol en rijker bestaan, voor individu en samenleving. Om die reden draagt de stichting bij aan het verwezenlijken van culturele initiatieven in de stad Rotterdam. In deze context is de opdracht gegeven door Stichting Droom en Daad om de Fenix II loods te voorzien van verschillende culturele, culinaire en creatieve plekken en van een uitkijkplatform over Rotterdam. Op de eerste verdieping zal het verhaal van de landverhuizers worden verteld.
Programma:
19.30 – inloop
20.00 – start lezing
21.30 – einde en borrel
Beeld – MAD architects
Marco de Swart