Kijken naar Boijmans
Museum Boijmans van Beuningen staat aan de vooravond van een omvangrijke renovatie en verbouwing. Drie ontwerpteams werken, in dialoog met de direct betrokken partijen, momenteel aan een visie op deze belangrijke Rotterdamse opgave. AIR gelooft dat het denken over deze opgave in de publieke sfeer verbreedt kan en ook moet worden. Dinsdag 10 december nodigt AIR daarom uit tot kijken naar Boijmans als architectonisch en cultureel gelaagd ensemble met uitzonderlijke betekenis voor Rotterdam.
Te gast zijn architect en publicist Hans van der Heijden, kunsthistorica Patricia van Ulzen en architectuurhistoricus Wouter Davidts. Zij delen hun kijk op de architectuurhistorische en culturele waarde van de verschillende gebouwdelen die samen het Boijmans van Beuningen vormen. Aansluitend volgt een gesprek over de architecturale meerstemmigheid van het gebouw en de manieren om daar in het licht van de eigentijdse opgave voor het museum naar te kijken.
Studio TU Delft
Dit gesprek wordt gevoerd tegen de achtergrond van een tentoonstelling van studies naar het huidige museumensemble en voorstellen voor mogelijke interventies door studenten van de TU Delft. Onder leiding van Sereh Mandias (TU Delft) en Tomas Dirrix (Atelier Tomas Dirrix) deden dertien internationale masterstudenten in het zomersemester van 2019 onderzoek naar mogelijke toekomstscenario’s voor het museum. Behoud van zoveel mogelijk van het bestaande ensemble, dat beschouwd kan worden als een verzameling die veranderende opvattingen over museumarchitectuur weerspiegelt, vormde het vertrekpunt. Door middel van grootschalige modellen zijn de kwaliteiten van het bestaande museum onderzocht. Tijdens dit programma zijn zowel het onderzoek naar de architectuur van het huidige museumensemble als de zes ontwikkelde interventies te zien.
Foto: Bas Leemans
Maquette: Shamila Gostelow en Silja Siikki
Leerstoel: Interiors Buildings Cities, TU Delft
Programma
19.30 uur – zaal open, gelegenheid tot het bekijken van de tentoonstelling van studies naar het huidige museumensemble en voorstellen voor mogelijke interventies door studenten van de TU Delft onder begeleiding van Tomas Dirrix (Atelier Tomas Dirrix) en Sereh Mandias (TU Delft)
20.00 uur – start programma, welkom en introductie door Bas van der Pol (directeur AIR)
20.10 uur – Presentaties Hans van der Heijden, Patricia van Ulzen en Wouter Davidts
21.10 uur – Gesprek onder leiding van Bas van der Pol
21.30 uur – Einde programma, gelegenheid tot napraten tijdens de borrel
Sprekers
Hans van der Heijden is architect en werkt daarnaast als publicist en docent. Hij is honorary visiting professor aan de University of Liverpool en geeft les aan de Academie voor Bouwkunst in Rotterdam. Als gastprogrammeur voor AIR organiseerde Van der Heijden de ArchitectuurCase ‘Nederland Bouwt in Baksteen’ (2009) over de architectonische betekenis en vitaliteit van de Rotterdamse baksteenfamilie, waar ook Museum Boijmans van Beuningen van architect Van der Steur toe behoort.
Patricia van Ulzen is kunst- en cultuurhistoricus en schrijft over moderne en hedendaagse kunst en het culturele klimaat van steden, in het bijzonder Rotterdam. Ze is auteur van onder meer Dromen van een Metropool. De creatieve klasse in Rotterdam 1970-2000 (2007) en J.C. Ebbinge Wubben. Museumdirecteur met een missie 1945-1978 (2016), over het beleid van museumdirecteur Ebbinge Wubben en de totstandkoming van de Bodonvleugel.
Wouter Davidts is verbonden aan de Vakgroep Architectuur en Stedenbouw en aan de Vakgroep Kunst-, Muziek- en Theaterwetenschappen van de Universiteit Gent (UGent). Hij publiceert over het museum, hedendaagse kunst en architectuur, en is auteur van onder meer Bouwen voor de Kunst? Museumarchitectuur van Centre Pompidou tot Tate Modern (A&S/books, 2006) en het artikel Robbrecht and Daem and the Boijmans Van Beuningen Museum. Architectural interventions so that things may overlap (2003).
Dit programma is Nederlands gesproken
Foto: Ossip van Duivenbode