Naar aanleiding van de crisis op de woningmarkt presenteert AIR een serie woningmarktcolleges. Het debat over de woningmarkt in Rotterdam en de toegankelijkheid daarvan loopt steeds hoger op en wordt op het spits gedreven door de bouw van nieuwe woontorens en de sloop van sociale woningbouw. Middels deze colleges voorzien we het debat van een breder perspectief, om zo de emotie in het gesprek te onderbouwen met aanleidingen en feiten alvorens het ook te kunnen hebben over oplossingen.
De reeks online programma’s over de wooncrisis starten met een online gesprek over het initiatief Recht op de stad: Een initiatief van bewonersgroepen uit verschillende buurten in Rotterdam en andere betrokken Rotterdammers, dat een alternatief biedt voor de huidige woonvisie. Sinds maart 2021 zetten zij zich in voor een beter woonbeleid in Rotterdam. Tijdens het gesprek bespreken we met initiatiefnemers de belangrijkste uitgangspunten en verkennen we met experts hoe dit vorm kan krijgen.
In een gesprek met moderator Bas van der Pol vertellen initiatiefnemers Gwen van Eijk en Mustapha Eaisaouiyen meer over de 5 uitgangspunten van het manifest Recht op de stad. Een belangrijk onderdeel is het behoud van de sociale woningvoorraad en het bouwen voor alle doelgroepen. André Ouwehand, betrokken bij het initiatief en onderzoeker van wonen en wijken gaat hierover in gesprek met Bart Kesselaar, directeur strategie bij woningcorperatie Havensteder. Daarnaast zijn te gast Jurrian Arnold, stedenbouwkundige bij de Open Kaart, Joan Nunnely, voorzitter van Social Impact by Design en Elizabeth Poot, mede initiatiefnemer die als stedenbouwkundige in het verleden betrokken was bij de stadsvernieuwing in Rotterdam. Zij vertellen vanuit hun eigen ervaring meer over participatieve stadsprojecten.
–
Woningmarktcolleges: Analyse en oplossingen door Peter Boelhouwer
De woningmarkt staat onder druk en is steeds in het nieuws. Tegelijkertijd is de problematiek complex en niet te vatten in een enkele statistiek of beleidsregel. Peter Boelhouwer, hoogleraar Woningmarkt aan de TU Delft, duidt de woningmarkt aan de hand van zeven actuele opgaven en komt bovendien met enkele doelgerichte oplossingen.
–
Woningmarktcolleges: Demografische ontwikkelingen door André Buys
Nederland vergrijst en dit heeft serieuze gevolgen voor zowel de kwantitatieve als kwalitatieve vraag naar woningen in de komende decennia. Andere demografische ontwikkelingen die een effect hebben zijn bijvoorbeeld gezinsgrootte, kindertal en migratie. André Buys is specialist op het gebied van demografie, bevolkingsdynamiek en woonwensen en publiceert vanuit onderzoeksbureau RIGO geregeld over de woningmarkt.
–
Woningmarktcolleges: Toegang tot de stad door Els Desmet
Nederlandse steden zijn aantrekkelijk en populair, maar tegelijkertijd zijn er signalen dat steeds meer mensen moeite hebben met het deelnemen aan de stad. De Raad voor de Leefomgeving en Infrastructuur (RLI) heeft een advies uitgebracht waaruit blijkt hoe de toegankelijkheid van publieke voorzieningen, (openbaar) vervoer en gepaste woonruimte voor een steeds grotere groep mensen onder druk is komen te staan. Els Desmet werkte als stadsgeograaf mee aan dit advies en gaat in op de verschillende factoren die een rol spelen bij toegankelijkheid, met in dit college de nadruk op de toegang tot woonruimte.
–
Woningmarktcolleges: Volkshuisvesting en marktdenken door Christian Lennartz
De Nederlandse woningvoorraad is sinds de Tweede Wereldoorlog onder invloed van financieel woonbeleid steeds veranderd. Maar welk effect hebben de verschillende wetten op bijvoorbeeld woningcorporaties of beleggers? Christian Lennartz, wetenschappelijk onderzoeker van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL), neemt ons mee in de verschillende instrumenten en voorziet zo de woningmarkt van een financieel perspectief.
–
Woningmarktcolleges: Doelgroepen door Berry Blijie
Rode draad in veel discussies over de woningmarkt is de toenemende vraag naar sociale huurwoningen, discussies over de investeringsruimte van woningcorporaties en ambities en doelstellingen op het gebied van betaalbaarheid en duurzaamheid. Berry Blijie (ABF Research) bespreekt de rol van deze woningcorporaties en gaat in op hun volkshuisvestelijke voornemens.
–
Woningmarktcolleges: Ruimte zat in de stad door Reimar von Meding
Dat er de komende decennia meer gebouwd moet worden onderstrepen inmiddels de meeste onderzoekers en beleidsmakers. Maar hoe geven architecten vorm aan deze groei? En waar zou deze groei dan moeten plaatsvinden? Architect Reimar von Meding van KAW Architecten breekt een lans voor binnenstedelijke groei en komt met praktische voorbeelden uit de Rotterdamse praktijk. Lees hier het onderzoek Corporatievastgoed.